Sopron a hűség városa

Sopron városáról, amely igen kevéssé van jelen az interneten, pedig van itt minden...

Utolsó kommentek

Illir-Kelta fesztivál + Amfiteátrum

2011.04.29. 19:00 Civis Scarbantia

Régóta töröm a fejemet, mivel lehetne Sopron idegenforgalmát kissé megújítani, korszerűbbé tenni. Mert vannak ugye nekünk a jól bevált és ismételt közhelyeink, amelyeket már két generációval ez elötti Idegenforgalmi szakközép tankönyveiben is benne vannak. Hogy egyedi a fekvése, a történelem, a borvidék, Alpokalja, aztán a határ közelsége, és a többi, meg a többi...

Ez ma már kevés.

Van ugye a Volt fesztivál. Bízzunk benne, nem jut a Sziget sorsára. Akik fiatalon, középiskolásként idejárnak, jó eséllyel pár év múlva már családosként is visszatérnek a régi bulik színhelyére. Megnéznének már egyebet is, fiatalosat. De mi van ezen kivül ? Semmi, maximum a Deák tér, amit szörnyű átkok és kritikák kísértek, majd ugyanezek az emberek avatták fel anno, büszkén.

Szóval, kellene valami, valami fesztivál, ami nagy tömegeket is idevonz családostól. Vegyük sorra mink is van. Mert van.

Van a Mithrász fesztivál Fertőrákoson. Illetve volt, 2008-ig, azóta nincs hír róla. Nyilván ennek örülnek maguk a szervezők is, sok tömeget aligha engednének szívesen a kis barlang  közelébe. Igaz, van Fertőrákoson elég tér még (Kőfejtő) ahol a fesztiválnak lenne helye, de úgy tűnik fantáziát nem lát ebben senki.

Van aztán új, a Kelta fesztivál. Pár évig Várhelyen rendezték, a híres ásatások színhelye közelében. Kis belterjes, családias rendezvény ez is, akinek nincs kocsija meg sem tudja közelíteni a hegyek között fekvő Várhelyet. Alighanem ez is a szervezők kedve szerinti dolog, ha kevesen jönnek kevés kárt tudnak tenni ugyebár. Az hogy esetleg más helyszínen is lehetne rendezni, a nagyobb tömeget ide átvezetni, az úgy tűnik nem jutott még eszébe senkinek.

Na de mit ér az ilyen ? Nem sokat, költsége van, bevétele kevés, előbb utóbb megunják, sokba kerül, megvonják a támogatást.

Szóval mit is kellene tenni? Körülnézni máshol hogyan csinálják.

Itt van nekünk, példának Szombathely, a Savaria fesztivál. Évek óta vagyok rendszeres lejáró oda, és mindig elismeréssel adózok a szervezettségnek, a programoknak, a helyiek lelkesedésének. Van egy-két évtizedes előnyük velünk szemben, de ezeket a trükköket el lehet tanulni. Nem a kerék helyett kell újat feltalálni, hanem kitalálni nálunk hogyan forogjon.

Szóval valami ilyesmiben gondolkodtam. És az ötlet, van nekünk a Bécsi-domb alatt elásva egy Amfiteátrumunk! Ki kéne ásni, kissé rendbe hozni, nyári rendezvényekre, ideális volna, látványos is akár. Koncert, színház, miegymás. Ausztriában (hogy megint szomszédpéldát említsek) Margitbánya közelében van is egy ilyen Amfiteátrum, nem okoz úgy tűnik ott senkinek sem nagyon álmatlan éjszakát hogy nincs elrejtve a vandálok, vagy inkább a turisták/látogatók szeme elől. Lekonzerválva az örökkévalóságnak..?

Szóval felnyitni, megnyitni. Sopron méltán híres vendéglátóiparának tulajdonosai pedig némi anyagi támogatással megoldhatnák a rendben tartást. Ha már ők is profitálnak majd a várható megnövekvő turistalétszámból, nem igaz?

És egyik zseniális ötlet szüli a másikat.

Ha már Kelta fesztivál. miért is ne lehetne kibővíteni az illírekkel? Elvégre Várhelyen az ő földváruk állt ? És nyugat-Magyarország, Sopron környéke büszke horvátjaira. Márpedig a horvátok, dalmátok az illíreket épp úgy ókori őseiknek tartják, mint mi a hunokat, szkítákat. Persze más a történelmi valóság, de minden ember szívesen elmereng képzelt dicső ősein. És szívesen vesz részt valamilyen fesztiválon, ahol beöltözhet, beehet-beihat idevalókkal.

Megemlíteném még hogy a kelták kultusza nem csak Írországra korlátozódik, Kelet-Európában a csehek is erősen őseik közt tartják számon őket.

No már most, a kettőt összekötve, egy kis erőteljesebb északi illetve déli irányú propagandát kifejtve az említett országokban, területeken. Lehetne összehozni egy nemzetközileg is megalapozott többnapos fesztivált az Illír-keltaság jegyében, észak és dél, kelet és nyugat találkozásánál, Sopron/Várhelyen. Időpont a nyári napforduló lehetne, vagy bármi más, csak nem a VOLT, a Sziget, és a Savaria időpontjai... Nem próbáljuk leszipkázni a tömeget máshonnan mert aztán sehova sem mennek elegen hogy érdemes legyen...

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál régészet szombathely szervezés kelta lővér várhely fertőrákos illír

A bejegyzés trackback címe:

https://scarbantia.blog.hu/api/trackback/id/tr322618609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása